AFLA ROLUL PROBIOTICELOR CAT SI IMPORTANTA LOR IN ANTRENAMENT

AFLA ROLUL PROBIOTICELOR CAT SI IMPORTANTA LOR IN ANTRENAMENT

Te-ai fi gandit ca pentru o stare excelenta, este suficient sa iei probiotice dupa antrenament?

In primul rand, hai sa vedem ce idei gresite circula despre probiotice! Multi inca mai cred ca toate bacteriile sunt daunatoare, iar orice bacterie inseamna neaparat o boala.

Fals!

De asemenea, trebuie sa stii ca nu este suficient sa mananci iaurt pentru a introduce bacterii benefice in organism. Informeaza-te!

Totusi, trebuie spus ca acest lucru este intr-o oarecare masura adevarat in cazul produselor in care bacteriile au fost adaugate dupa pasteurizare (pasteurizarea distruge deopotriva bacteriile „bune” si bacteriile „rele”).

Toate bacteriile din organismul uman formeaza o comunitate numita „microbiom”. Acesta reuneste microorganisme patogene si simbiotice care coexista in intestin.

Microbiomul intestinal cuprinde peste 400 de tipuri de bacterii si are o greutate totala de 2-3 kg.

Unele tulpini sunt mai adecvate pentru anumite tulburari si boli, dar cel mai bine actioneaza in combinatie.

Astfel, principalul rol al probioticelor este mentinerea sanatatii prin imbunatatirea imunitatii.

 

Ce inseamna mai exact acest lucru?

Cand apare un dezechilibru intre bacteriile „bune” si cele „rele” din intestin, cauza acestuia este proliferarea anumitor tulpini de bacterii patogene care se reproduc si utilizeaza nutrientii existenti, iar persoana respectiva se imbolnaveste. 

Probioticele impiedica proliferarea bacteriilor daunatoare.

Pe de o parte, bacteriile probiotice mentin microbiomul intestinal intr-o stare de echilibru, iar pe de alta parte, bacteriile patogene trebuie sa „concureze” pentru nutrienti. Rezulta ca bacteriile patogene nu au sanse reale de supravietuire, intestinul fiind deja colonizat de probiotice.

 

Care este rolul probioticelor?

Avand in vedere cele de mai sus, am putea spune ca intestinul este organul central al sistemului imunitar.

Deci, probioticele ar fi un catalizator al imunitatii.

Bine, dar ce relevanta are acest lucru pentru sportivi?

Conform Institutului pentru Sport din Australia (AIS), probioticele influenteaza performanta sportiva in cazul in care sunt utilizate dupa un anumit protocol, in situatii sportive specifice.

In acest context, protocolul se refera la administrarea unei anumite tulpini bacteriene.

 

Un studiu efectuat in 2015 de Asociatia de Medicina Sportiva si de Agentia Antidoping din Serbia a avut drept obiectiv analiza efectelor probioticelor asupra sanatatii, fiind urmarite in special aspectele legate de imunitate si, desigur, de performanta sportiva.

Au participat 39 de sportivi, bursieri ai Ministerului Tineretului si Sporturilor din Republica Serbia. Studiul a avut o durata de 14 saptamani si s-a desfasurat in perioada de iarna (cand riscul de infectii respiratorii este cel mai ridicat).

 

Rezultatele studiului au demonstrat ca:

 

  • Probioticele pot preveni infectiile respiratorii (guturai, inflamatia faringelui) si afectiunile stomacului, pot reduce durata acestora si ameliora simptomele.
  • Chiar si in cazul aparitiei de infectii, durata acestora s-a scurtat in medie cu trei zile.
  • Simptomele inregistrate au fost mai putine.
  • S-a redus necesitatea administrarii de medicamente/suplimente.
  • Probioticele au marit nivelul de INFγ secretat de celulele sistemului imunitar – o citokina proinflamatorie avand un rol important in raspunsul corespunzator al organismului la infectie.
  • Probioticele au stimulat limfocitele, prevenind astfel reactiile inflamatorii excesive si afectarea tesuturilor.
  • Probioticele au micsorat nivelul de TGFβ, reducand senzatia de tensiune si de oboseala.
  • IgA este un anticorp care constituie prima linie de aparare impotriva microorganismelor si care scade ca urmare a activitatii fizice. Probioticele au mentinut un anumit nivel de anticorpi, contribuind astfel la imunitatea mucozala.
  • De asemenea, probioticele au imbunatatit substantial senzatia subiectiva de forta si de energie.

 

 

Beneficiile probioticelor pentru microbiomul intestinal al sportivilor

„Cine stie daca au vreun efect? Nu am observat nimic iesit din comun de cand le iau.”

Aceasta este reactia majoritatii oamenilor cand folosesc probiotice.

Si acum, ca citesti asta, nu mai esti sigur daca te ajuta la ceva. Dar noi iti spunem ca merita sa le testezi in cadrul regimului tau de antrenament.

De ce?

Se spune ca bacteriile din intestin au o mare influenta asupra dispozitiei de ansamblu, senzatiei de fericire etc. Si cine zice asta are dreptate.

Principala functie a intestinului este digerarea alimentelor si absorbtia nutrientilor.

La sportivi, anumite tulpini probiotice pot mari absorbtia nutrientilor esentiali, precum aminoacizii din proteine, influentand proprietatile farmacologice si fiziologice a numeroase componente alimentare.

In cazul unui deficit, te poti simti deprimat sau obosit, iar aceste stari persista.

Iata cateva informatii publicate in Journal of the International Society of Sports Nutrition.

La sportivi, deprimarea sistemului imunitar se agraveaza pe fondul antrenamentelor intense, tulburarilor de somn, stresului psihologic si conditiilor extreme de mediu. Toate acestea pot contribui la cresterea riscului de aparitie a infectiilor cailor respiratorii. De asemenea, aglomeratia, calatoriile in strainatate, igiena deficitara de acasa si de la locurile de desfasurare a antrenamentelor si concursurilor pot duce la cresterea riscului de imbolnavire.

Desi multa lume nu stie acest lucru, aproximativ 70% din sistemul imunitar se gaseste in intestin. Deci, prin administrarea de probiotice, se promoveaza un raspuns imunitar corespunzator. De asemenea, anumite tulpini probiotice pot reduce numarul episoadelor de imbolnavire, severitatea acestora, precum si durata infectiilor cailor aeriene superioare.

In acelasi timp, antrenamentele intense si prelungite, mai ales la temperaturi ridicate, duc la o permeabilitate intestinala mai mare, ceea ce poate avea ca rezultat instalarea toxemiei sistemice. De aceea, daca esti sportiv, este bine sa alegi o tulpina care poate imbunatati functia de bariera a intestinului.

 

La Genius Nutrition® cream capsule probiotice pentru sportivii nostri.

PROBIOTIC 60caps/60 ser

Probioticele noastre contin o cantitate fabuloasa de un MILIARD de spori intr-o singura capsula.

 

Fa cunostinta cu Lactobacillus sporogenes - un probiotic produs de GENIUS NUTRITION.

Aceasta este una dintre cele mai mari grupe de bacterii benefice. Se gaseste de obicei in tractul intestinal si produce vitamina K si lactaza (o enzima care dizolva zaharul din lapte). 

De asemenea, produce substante antiinflamatoare, precum acidolin probiotic2acidolfilin si bacteriocina.

Este solutia de care ai nevoie daca exercitiile care nu necesita agilitate ti se par o adevarata tortura sau daca te imbolnavesti des.

 

Administrarea de tulpini probiotice antiinflamatoare selectate, asa cum este aceasta, se reflecta si asupra unei recuperari mai bune dupa antrenamentele care afecteaza muschii.

Studiile efectuate pe oameni au pus in evidenta posibile efecte benefice ale probioticelor pentru sportivi: 

  • imbunatatirea compozitiei corporale
  • cresterea masei musculare
  • normalizarea scaderii testosteronului ca urmare a inaintarii in varsta
  • reducerea nivelului de cortizol, ceea ce arata imbunatatirea raspunsului la stres fizic sau psihologic
  • reducerea nivelului de acid lactic acumulat in urma antrenamentului
  • imbunatatirea sintezei neurotransmitatorilor, a functiei cognitive si a dispozitiei.

 

Mecanismul de actiune

Nu se cunosc suficient mecanismele care stau la baza efectelor benefice ale probioticelor pentru sportivi, dar este posibil ca acestea sa fie numeroase.

De exemplu, consumul anumitor tulpini probiotice poate imbunatati functia de bariera a intestinului prin modularea permeabilitatii jonctiunilor ocluzive.

De asemenea, aderarea probioticelor la mucoasa intestinala poate reprezenta un mecanism de fortificare a sistemului imunitar. In plus, probioticele impiedica aderarea agentilor patogeni.

  

Recomandari generale privind administrarea de probiotice:

CAND?

 - in orice moment al zilei, dar, de preferat, cu alimente (pentru a asigura supravietuirea bacteriilor probiotice in mediul acid din stomac)

 - nu se administreaza cu lichide calde

 - in cazul tratamentului cu antibiotice, probioticele se iau cu doua ore inainte sau dupa antibiotice; administrarea probioticelor continua inca zece zile dupa incheierea tratamentului cu antibiotice 

 - primele efecte pot fi observate dupa 14 zile de la inceperea administrarii (perioada necesara pentru colonizarea tractului gastrointestinal cu bacterii probiotice) 

 - in perioada initiala de administrare, poate aparea disconfort: crampe intestinale, flatulenta si scaune frecvente; nu te speria, vor disparea in cateva zile.

 

Cat timp trebuie sa iei probiotice?

Pana la ameliorarea simptomelor – intre 2 saptamani si 2 luni; mai mult in cazul in care ai tendinta sa contactezi infectii respiratorii in lunile de iarna.

 

In concluzie...

Pe baza celor de mai sus, putem spune ca probioticele sunt de ajutor in prevenirea bolilor si influenteaza substantial calitatea vietii, atat la sportivi, cat si la nivelul populatiei, in ansamblu.

Ca sportiv, trebuie sa le incluzi in dieta, inclusiv pe timp de iarna, in orice forma care te ajuta sa obtii efecte benefice pentru sanatate si – asa cum se recomanda intotdeauna –  in functie de situatia personala.

Ai incredere in ce iti spune corpul!

 

REFERINTE

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-019-0329-0