CEA MAI BUNA METODA DE UTILIZARE A AMINOACIZILOR

CEA MAI BUNA METODA DE UTILIZARE A AMINOACIZILOR

În Antichitate, regii din dinastiile din Africa şi Asia şi chiar şi conducătorii triburilor din Australia, aveau vraci neştiuţi de nimeni care preparau leacuri şi amestecuri izotonice care să îi menţină sănătoşi, puternici şi în formă.

Astăzi, lucrurile stau diferit… şi nu prea.

Suntem întrebaţi adesea care este cel mai bun supliment pentru îmbunătăţirea performanţei musculare.

Răspunsul nostru ar fi BCAA, doar că nu este cel mai bun supliment, ci unul esenţial!


De ce? 

BCAA se referă la trei aminoacizi: leucină, izoleucină şi valină. Aceştia reprezintă 35-40% din proteinele din organism şi 15% din aminoacizii din muşchii striaţi.

Numeroasele cercetări ştiinţifice efectuate în perioada 1970-1990 au arătat că persoanele cu un nivel ridicat de activitate fizică pierd cantităţi mari de alanină şi glutamină prin excreţie.

Deoarece în muşchi nu există o cantitate suficientă pentru a compensa, cercetătorii s-au gândit că BCAA (aminoacizii cu catenă ramificată) au un rol semnificativ în recuperare.

Aceştia au reuşit să măsoare numai pierderea de leucină şi au observat un consum mai ridicat al acestui aminoacid în comparaţie cu ceilalţi doi şi, de asemenea, că pierderile rapide de leucină sunt puternic asociate cu activităţi de anduranţă, adică antrenament aerob.

La ora actuală, este cunoscut faptul că raportul optim între leucină, izoleucină şi valină este 2: 1: 1, acesta fiind utilizat la toate preparatele. 



PENTRU CE SUNT NECESARI?

Să începem cu o poveste...

Au fost odată ca niciodată trei muşuroaie de furnici într-o pădure, pe malul unui râu.

Misiunea furnicilor era ca mai întâi să construiască depozite şi apoi să le umple cu mâncare.

În fiecare muşuroi, cele mai destoinice furnici au găsit noi surse de hrană pentru muşuroi.

Acestea s-au avântat departe de cărările obişnuite ale furnicilor şi au explorat totul în jur. Au bătut drumuri mai scurte sau mai lungi, s-au căţărat pe fire de iarbă şi crenguţe, au descoperit noi surse de hrană, au bătătorit noi poteci, iar în tot acest timp, celelalte furnici au construit depozitele pentru mâncare.

Pădurea era imensă, dar furnicile erau harnice şi se ocupau conştiincios de dezvoltare şi construcţie.

Într-o zi, peste pădure s-a abătut un potop care a culcat-o la pământ şi a distrus tot ce lucraseră furnicile muncitoare.

Este şi povestea ta, dacă regimul tău alimentar nu conţine BCAA.

Cheia creşterii forţei este stimularea anabolismului, concomitent cu menţinerea masei musculare.

Pentru că…

Aminoacizii cu catenă ramificată (L-leucina, L-izoleucina, L-valina) au un rol semnificativ în prevenirea proceselor catabolice în muşchi în timpul antrenamentelor intense şi prelungite.

Organismul utilizează BCAA ca sursă indirectă de energie pentru muşchi, prin transformarea acestora în glucoză în cadru unui proces numit gluconeogeneză care are loc în ficat.

BCAA, şi mai ales leucina, stimulează secreţia de insulină, somatomedin-C (IGF-1) şi hormon de creştere (GH). Astfel, efectelor anticatabolice ale BCAA li se adaugă acţiunea directă naturală a acestor hormoni şi factori de creştere.

Pentru tine, aceasta înseamnă că…

Dacă ţi-ai propus în mod serios să îţi dezvolţi musculatura, este imperativ să iei suplimente de BCAA înainte şi după antrenamentele intense cu greutăţi, deoarece valina, leucina şi izoleucina se consumă foarte repede.

Pentru dezvoltarea şi menţinerea masei musculare, nu există aminoacizi mai importanţi decât BCAA.


DE CE CANTITĂŢI AVEM NEVOIE?

Niciun sportiv nu îşi doreşte să piardă masă musculară. Deci, dacă se poate cu un aport energetic mai mic, fără ca masa musculară să fie afectată, atunci, ura!

Ştiind cât de importanţi sunt aceşti trei aminoacizi pentru atingerea obiectivelor tale de dezvoltare fizică, este normal să vrei să te asiguri că organismul tău primeşte tot ce are nevoie. Aceşti compuşi pot fi procuraţi separat, dar GENIUS NUTRITION® s-a gândit să te scutească de o bătaie de cap şi a dezvoltat produse BCAA complete.

Dacă foloseşti produsul nostru BCAA-X5, este suficient să iei o măsură (12 g) înainte de antrenament cu 250 ml de apă. În zilele de pauză: o măsură (12 g) între mese.

Prin urmare, este evident că aceşti aminoacizi sunt esenţiali pentru muşchi, pierderea lor trebuind să fie compensată, deci regula de bază pentru administrarea de BCAA este: înainte, în timpul şi după antrenament!

Trebuie spus totuşi că importanţa, rolul şi semnificaţia deosebită a acestor aminoacizi esenţiali nu se opresc aici.

Conform studiilor efectuate, administrarea de BCAA şi glutamină între mese şi înainte de culcare prezintă beneficii importante în ceea ce priveşte creşterea producţiei de hormon de creştere, mai ales la persoanele de peste 30 de ani.

Pentru a potenţa efectul BCAA, trebuie să fii informat cu privire la dozaj. O modalitate simplă de calcul a cantităţii necesare este reprezentată de următoarea formulă:

M x 0,44 g, unde M este greutatea ta, fără grăsime corporală. Exemplu: pentru un bărbat de 80 kg cu 15% grăsime corporală: (80 kg - (80 kg x 15%)) x 0,44 g = (80 kg - 12 kg grăsime corporală) x 0,44 g = aprox. 30 g. Deci, un bărbat care cântăreşte 80 kg şi are un procent de 15% grăsime corporală are nevoie de un aport zilnic de aproximativ 30 g de BCAA.

CÂND TREBUIE SĂ ÎI LUĂM? 

Este esenţial să luăm o doză de BCAA imediat după ce ne trezim. Acest lucru este important, deoarece după o noapte în care nu am mâncat, BCAA previn descompunerea muşchilor, furnizând energie.

(Aici sunt prezentate cantităţile pentru nivel avansat şi concursuri).

Apoi, 10 g înainte de antrenament asigură energie, măresc masa musculară. 10 g în timpul antrenamentului şi 10 g după antrenament refac muşchii, previn catabolismul şi instalarea senzaţiei de foame.

Dar, dacă eşti la început, poţi să o iei mai uşor până ajungi la circa 25-30 g zilnic.


GLUTAMINA: AMINOACIDUL NEESENŢIAL CU UN ROL ESENŢIAL

O întrebare pe care o pun de multe ori culturiştii, dar şi sportivii amatori este: „Ce aş mai putea să iau cu BCAA?”

Noi votăm pentru iGlutamine, deoarece este un aminoacid cu efecte fantastice în ceea ce priveşte recuperarea accelerată şi nu numai…

Deci, de 10 ori ura! pentru glutamină!

  • Glutamina este vitală pentru funcţionarea corespunzătoare a organismului - pentru activitatea creierului, sistemului imunitar şi a organelor.
  •  Dacă nu are la dispoziţie suficientă glutamină, organismul apelează la ţesutul muscular pentru glutamină, adică intră în catabolism - descompunerea muşchilor.
  • Glutamina este unul dintre cei mai importanţi aminoacizi pentru reducerea perioadei de recuperare. 
  • Sportivii care utilizează glutamină spun că efectele se instalează foarte rapid: se simt mai bine fizic, mai puţin obosiţi, au mai multă forţă şi sunt mai dornici să revină la sală, iar inflamaţia musculară este mai redusă.
  • De asemenea, glutamina are o acţiune anabolizantă - contribuie la sinteza proteinelor în celulele musculare, menţine aciditatea şi este o materie primă importantă pentru producţia de energie. 
  • În plus, glutamina are o funcţie esenţială în fortificarea sistemului imunitar.
  • Glutamina măreşte în mod natural cantitatea de hormon de creştere.
  • În timpul antrenamentului, pierderile se pot ridica la 20-30 g (la antrenamentele foarte intense). Dacă, după antrenament, aceste pierderi nu sunt compensate în scurt timp, se instalează oboseala ca urmare a deteriorării sintezei proteinelor. Glutamina previne acest proces.
  • Este important de observat că este imposibil să îţi dai seama de efectele glutaminei imediat după administrare, deoarece acestea se simt cel mai bine ulterior, la următorul antrenament, când lucrul cel mai important este să fii refăcut. 
  • Poţi să adaugi glutamină în shake-ul proteic de după antrenament, cu apă, şi poţi lua o cantitate suplimentară înainte de antrenament şi/sau la culcare.

      La Genius Nutrition®, găseşti iGlutamine într-un ambalaj de 450 g şi 55 de porţii. 

      Mulţi sportivi vor spune că, în ceea ce priveşte dozajul, cantitatea recomandată de 5 g este minimă şi ineficientă. Din discuţiile cu sportivi care participă la concursuri, dozajul post-antrenament care s-a dovedit cel mai eficient este de 15-20 g.

      Glutamina este un aminoacid, deci nu are efecte dăunătoare.

      Lucrul cel mai important este să adaugi iGlutamine în shake-ul proteic de după antrenament. Dacă poţi, bea-o cu apă înainte de antrenament şi înainte de a merge la culcare.


      În concluzie...


      Oamenii din vechime aveau vraci şi guru; tu ai Genius Nutrition®

      Spune-ne...iei BCAA şi ce ai observat?!