MODALITATEA OPTIMA DE UTILIZARE A AMINOACIZILOR

Modalitatea optima de utilizare a aminoacizilor

In Antichitate, regii din dinastiile din Africa si Asia si chiar si conducatorii triburilor din Australia, aveau vraci nestiuti de nimeni care preparau leacuri si amestecuri izotonice care sa ii mentina sanatosi, puternici si in forma.
Astazi, lucrurile stau diferit… si nu prea.
Suntem intrebati adesea care este cel mai bun supliment pentru imbunatatirea performantei musculare.
Raspunsul nostru ar fi BCAA, doar ca nu este cel mai bun supliment, ci unul esential!

De ce?
BCAA se referal a trei aminoacizi: leucina, izoleucina si valina. Acestia reprezinta 35-40% din proteinele din organism si 15% din aminoacizii din muschii striati.
Numeroasele cercetari stiintifice efectuate in perioada 1970-1990 au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de activitate fizica pierd cantitati mari de alanina si glutamina prin excretie.
Deoarece in muschi nu exista o cantitate suficienta pentru a compensa, cercetatorii s-au gandit ca BCAA (aminoacizii cu catena ramificata) au un rol semnificativ in recuperare.
Acestia au reusit sa masoare numai pierderea de leucina si au observat un consum mai ridicat al acestui aminoacid in comparatie cu ceilalti doi si, de asemenea, ca pierderile rapide de leucina sunt puternic asociate cu activitati de anduranta, adica antrenament aerob.
La ora actuala, este cunoscut faptul ca raportul optim intre leucina, izoleucina si valina este 2: 1: 1, acesta fiind utilizat la toate preparatele.

PENTRU CE SUNT NECESARI
Sa incepem cu o poveste...
Au fost odata ca niciodata trei musuroaie de furnici intr-o padure, pe malul unui rau.
Misiunea furnicilor era ca mai intai sa construiasca depozite si apoi sa le umple cu mancare.
In fiecare musuroi, cele mai destoinice furnici au gasit noi surse de hrana pentru musuroi.
Acestea s-au avantat departe de cararile obisnuite ale furnicilor si au explorat totul In jur. Au batut drumuri mai scurte sau mai lungi, s-au catarat pe fire de iarbasi crengute, au descoperit noi surse de hrana, au batatorit noi poteci, iar in tot acest timp, celelalte furnici au construit depozitele pentru mancare.
Padurea era imensa, dar furnicile erau harnice si se ocupau constiincios de dezvoltare si constructie.
Intr-o zi, peste padure s-a abatut un potop care a culcat-o la pamant si a distrus tot ce lucrasera furnicile muncitoare.
Este si povestea ta, daca regimul tau alimentar nu contine BCAA.
Cheia cresterii fortei este stimularea anabolismului, concomitent cu mentinerea masei musculare.
Pentru ca…
Aminoacizii cu catena ramificata(L-leucina, L-izoleucina, L-valina) au un rol semnificativ in prevenirea proceselor catabolice in muschi in timpul antrenamentelor intense si prelungite.
Organismul utilizeaza BCAA ca sursa indirecta de energie pentru muschi, prin transformarea acestora in glucoza in cadru unui proces numit gluconeogeneza care are loc in ficat.
BCAA, si mai ales leucina, stimuleaza secretia de insulina, somatomedin-C (IGF-1) si hormon de crestere (GH). Astfel, efectelor anticatabolice ale BCAA li se adauga actiunea directa naturala a acestor hormoni si factori de crestere.
Pentru tine, aceasta inseamna ca…
Daca ti-ai propus in mod serios sa iti dezvolti musculatura, este imperativ sa iei suplimente de BCAA inainte si dupa antrenamentele intense cu greutati, deoarece valina, leucina si izoleucina se consuma foarte repede.
Pentru dezvoltarea si mentinerea masei musculare, nu exista aminoacizi mai importanti decat BCAA.

DE CE CANTITATI AVEM NEVOIE
Niciun sportiv nu isi doreste sa piarda masa musculara. Deci, daca se poate cu un aport energetic mai mic, fara ca masa musculara sa fie afectata, atunci, ura!
Stiind cat de importanti sunt acesti trei aminoacizi pentru atingerea obiectivelor tale de dezvoltare fizica, este normal sa vrei sa te asiguri ca organismul tau primeste tot ce are nevoie. Acesti compusi pot fi procurati separat, dar GENIUS NUTRITION® s-a gandit sa te scuteasca de o bataie de cap si a dezvoltat produse BCAA complete.
Daca folosesti produsul nostru BCAA-X5, este suficient sa iei o masura(12 g) inainte de antrenament cu 250 ml de apa. In zilele de pauza: o masura(12 g) intre mese.
Prin urmare, este evident ca acesti aminoacizi sunt esentiali pentru muschi, pierderea lor trebuind sa fie compensata, deci regula de baza pentru administrarea de BCAA este: inainte, in timpul si dupa antrenament!
Trebuie spus totusi ca importanta, rolul si semnificatia deosebita a acestor aminoacizi esentiali nu se opresc aici.
Conform studiilor efectuate, administrarea de BCAA si glutamina intre mese si inainte de culcare prezinta beneficii importante in ceea ce priveste cresterea productiei de hormon de crestere, mai ales la persoanele de peste 30 de ani.
Pentru a potenta efectul BCAA, trebuie sa fii informat cu privire la dozaj. O modalitate simpla de calcul a cantitatii necesare este reprezentata de urmatoarea formula:
M x 0,44 g, unde M este greutatea ta, fara grasime corporala. Exemplu: pentru un barbat de 80 kg cu 15% grasime corporala: (80 kg - (80 kg x 15%)) x 0,44 g = (80 kg - 12 kg grasime corporala) x 0,44 g = aprox. 30 g. Deci, un barbat care cantareste 80 kg si are un procent de 15% grasime corporala are nevoie de un aport zilnic de aproximativ 30 g de BCAA.

CAND TREBUIE SA II LUAM
Este esential sa luam o dozade BCAA imediat dupa ce ne trezim. Acest lucru este important, deoarece dupa o noapte in care nu am mancat, BCAA previn descompunerea muschilor, furnizand energie.
(Aici sunt prezentate cantitatile pentru nivel avansat si concursuri).
Apoi, 10 g inainte de antrenament asigura energie, maresc masa musculara. 10 g in timpul antrenamentului si 10 g dupa antrenament refac muschii, previn catabolismul si instalarea senzatiei de foame.
Dar, daca esti la inceput, poti sa o iei mai usor pana ajungi la circa 25-30 g zilnic.
 
GLUTAMINA: AMINOACIDUL NEESENTIAL CU UN ROL ESENTIAL
O intrebare pe care o pun de multe ori culturistii, dar si sportivii amatori este: „Ce as mai putea sa iau cu BCAA?”
Noi votam pentru iGlutamine, deoarece este un aminoacid cu efecte fantastice in ceea ce priveste recuperarea acceleratasi nu numai…
Deci, de 10 ori ura! pentru glutamina!
  • Glutamina este vitala pentru functionarea corespunzatoare a organismului - pentru activitatea creierului, sistemului imunitar si a organelor.
  • Daca nu are la dispozitie suficienta glutamina, organismul apeleaza la tesutul muscular pentru glutamina, adica intra in catabolism - descompunerea muschilor.
  • Glutamina este unul dintre cei mai importanti aminoacizi pentru reducerea perioadei de recuperare.
  • Sportivii care utilizeaza glutamina spun ca efectele se instaleaza foarte rapid: se simt mai bine fizic, mai putin obositi, au mai multa forta si sunt mai dornici sa revina la sala, iar inflamatia muscularaeste mai redusa.
  • De asemenea, glutamina are o actiune anabolizanta- contribuie la sinteza proteinelor In celulele musculare, mentine aciditatea si este o materie prima importanta pentru productia de energie.
  • In plus, glutamina are o functie esentiala in fortificarea sistemului imunitar.
  • Glutamina mareste in mod natural cantitatea de hormon de crestere.
  • In timpul antrenamentului, pierderile se pot ridica la 20-30 g (la antrenamentele foarte intense). Daca, dupa antrenament, aceste pierderi nu sunt compensate in scurt timp, se instaleaz aoboseala ca urmare a deteriorarii sintezei proteinelor. Glutamina previne acest proces.
  • Este important de observat ca este imposibil sa iti dai seama de efectele glutaminei imediat dupa administrare, deoarece acestea se simt cel mai bine ulterior, la urmatorul antrenament, cand lucrul cel mai important este sa fii refacut.
  • Poti sa adaugi glutamina in shake-ul proteic de dupa antrenament, cu apa, si poti lua o cantitate suplimentara inainte de antrenament si/sau la culcare.
La Genius Nutrition®, gasesti iGlutamine intr-un ambalaj de 450 g si 55 de portii.
Multi sportivi vor spune ca, in ceea ce priveste dozajul, cantitatea recomandata de 5 g este minima si ineficienta. Din discutiile cu sportivi care participa la concursuri, dozajul post-antrenament care s-a dovedit cel mai eficient este de 15-20 g.
Glutamina este un aminoacid, deci nu are efecte daunatoare.
Lucrul cel mai important este sa adaugi iGlutamine in shake-ul proteic de dupa antrenament. Daca poti, bea-o cu apa inainte de antrenament si inainte de a merge la culcare.

In concluzie
Oamenii din vechime aveau vraci si guru; tu ai Genius Nutrition®
Spune-ne...iei BCAA si ce ai observat?!