SI BARBATII TREBUIE SA IA COLAGEN? DESCIFRAM SECRETELE COLAGENULUI

SI BARBATII TREBUIE SA IA COLAGEN? DESCIFRAM SECRETELE COLAGENULUI

Notiunea de forta are un sens diferit in functie de diversele perspective din care este privita.

Totusi, atentia de care se bucura si atractia pe care o exercita pornesc de la o structura care sustine elasticitatea muschilor si densitatea pielii.

Este vorba de colagen.

Da, ai citit bine - un singur element care indeplineste multiple functii: colagenul.

De exemplu, cu totii ne dorim sa imbatranim frumos.

Conform cercetarilor efectuate, consumul de colagen stimuleaza sinteza acestuia, ceea ce duce la imbunatatirea elasticitatii la nivelul intregului corp si incetineste procesul natural de imbatranire. De asemenea, colagenul contribuie la mentinerea hidratarii pielii, reducand ridurile fine si mai putin fine.

Totusi, intrebarea este:

Si barbatii trebuie sa ia colagen?

Cat de sanatos este colagenul?

Foarte!

Colagenul este o proteina? Da!

Colagenul este de multe ori mentionat ca fiind o „proteina complexa”, ceea ce nu este deloc surprinzator, deoarece contine 19 aminoacizi diferiti.

Colagenul contine procentul cel mai ridicat de aminoacizi, combinand beneficiile acestora:

Prolina: prolina este prezenta in colagen in proportie de pana la 15%. Contribuie la mentinerea integritatii vaselor de sange, imbunatateste sanatatea articulatiilor si are multe beneficii pentru sistemul cardiovascular.

Glicina: Desi este un aminoacid mic, glicina are proprietati extraordinare. Ea contribuie la crearea de ADN sanatos pentru o functionare normala a celulelor. De asemenea, este unul dintre cei trei aminoacizi cu rol in formarea creatinei, sustinand astfel dezvoltarea musculara si marind nivelul de energie la antrenament.

Glutamina: Conform American Journal of Clinical Nutrition, glutamina are un efect pozitiv asupra productiei de hormon de crestere. De asemenea, cantitatile mari de azot furnizate de glutamina contribuie la vindecarea leziunilor si previn atrofierea muschilor si durerile articulare.

Arginina: Arginina (sau L-arginina) este transformata in organism in oxid nitric, un compus foarte important pentru sanatatea arterelor si a inimii.

Si barbatii trebuie sa ia colagen?

Colagenul este mai mult decat un produs de frumusete pentru femei.

Aceasta proteina structurala, cu un rol esential pentru piele si tesutul conjunctiv, are numeroase beneficii si pentru barbati. Iar acestea nu se rezuma la frumusete.

La barbati, colagenul imbunatateste performantele sportive, contribuie la dezvoltarea muschilor, fortifica articulatiile si oasele si chiar stimuleaza cresterea barbii si reduce caderea parului.

Colagenul este proteina cea mai intalnita din organismul uman si, in special, colagenul de tip 1.

Se gaseste in muschi, oase, piele, vasele de sange, sistemul digestiv si tendoane.

Colagenul are beneficii extraordinare.

In termeni extrem de simpli, este „liantul” organismului

Totusi, productia de colagen scade odata cu varsta. Ca urmare a acestui proces degenerativ, putem observa semne ale imbatranirii - riduri, piele care se lasa si dureri articulare cauzate de slabirea cartilajelor.

Exista si alti factori care contribuie la scaderea productiei de colagen, printre acestia numarandu-se consumul ridicat de zahar, fumatul si expunerea prelungita la soare.

Din fericire, suplimente precum Collagen X5 de la Genius Nutrition® iti asigura din plin aceasta proteina esentiala.

Mai ai nevoie si de alte dovezi ca toata lumea, inclusiv barbatii, are nevoie de suplimente de colagen? Iata cinci dintre beneficiile suplimentelor de colagen pe care noi le apreciem cel mai mult:

  1. Colagenul ajuta la o recuperare musculara mai rapida

Combinatia unica de aminoacizi din colagen ajuta la regenerarea si recuperarea musculara intr-un timp mai scurt dupa un antrenament intens sau dupa o zi grea de munca.

Tendoanele si ligamentele contin colagen in proportie de aproximativ 75%, astfel ca administrarea de suplimente de colagen are ca efect reducerea posibilelor dureri sau leziuni articulare.

Conform unor studii recente, suplimentele alimentare pe baza de colagen si vitamina C contribuie la fortificarea ligamentelor si tendoanelor – tesutul conjunctiv care leaga oasele si muschii. Astfel, colagenul are un rol important in prevenirea leziunilor si repararea tesuturilor.

  1. Colagenul reduce durerile articulare

Este dovedita stiintific actiunea benefica a colagenului in ceea ce priveste ameliorarea durerilor cauzate de artrita. De asemenea, administrarea regulata de colagen contribuie la functionarea corespunzatoare a articulatiilor, usurand efectuarea activitatilor de zi cu zi, precum mersul, urcatul si coboratul scarilor, ridicarea de pe scaun, statul in picioare, aplecarea si ridicarea de greutati.

  1. Colagenul reduce caderea parului

Spre deosebire de femei, la barbati caderea parului se manifesta foarte devreme. Desi acest fapt tine mai mult de genetica, barbatii nu iau in serios caderea parului pana cand nu chelesc.

Colagenul mentine supletea si vigoarea firului de par. De aceea, suplimentele de colagen stimuleaza cresterea de fire de par noi si le fortifica pe cele existente.

  1. Colagenul protejeaza inima

Suplimentele de colagen sunt benefice pentru sanatatea inimii datorita continutului ridicat de prolina. Acest aminoacid contribuie la eliminarea depozitelor de grasime din artere, repara tesuturile articulare si arteriale si ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, arginina (care se gaseste si ea in colagen) are rol in dilatarea arterelor si relaxarea vaselor de sange, imbunatatind circulatia.

  1. Colagenul ajuta la slabit

Colagenul are o retea complexa care transmite contractiile miofibrilelor la nivelul intregii fibre musculare si are rol in asigurarea integritatii structurale.

Datorita concentratiei de peptide specifice colagenului care fortifica si repara tesuturile musculare intr-un ritm accelerat, muschii si articulatiile functioneaza la un nivel optim. Deci poti sa te stresezi mai putin cand vine vorba de durerile cauzate de antrenamentele intense si sa te gandesti cum sa transpiri mai mult.

Si daca tot a venit vorba de transpiratie...

Colagenul este o proteina care ajuta la stimularea metabolismului prin efectele benefice asupra masei musculare. De asemenea, combinatia dintre administrarea de colagen si activitatea fizica are ca efect marirea muschilor scheletici si ca urmare, arderea unui numar mai mare de calorii in timp.

Astfel, produsul nostru te ajuta sa te mentii in forma si sa ai grija de tine.

Colagenul este suficient?

Faptul ca nu mancam fructe este cea mai importanta cauza a multor probleme de sanatate, motiv pentru care multi medici recomanda consumul acestora.

Totusi, acesta este doar o parte a problemei.

Cealalta este efortul excesiv.

Pur si simplu, noi, oamenii, facem un efort prea mare si nu de ieri, de azi, ci de cel putin 15.000 de ani (cand mamutul, smilodonul si megatherium au disparut).

Nu e vina noastra. ;-)

Cand facem un efort prea mare, nu conteaza cate fructe mancam, deoarece nu ne putem mentine si regenera tesuturile interne suficient de repede.

In aceasta situatie, trebuie sa consumam aceleasi tesuturi pe care le pierdem. Deci, mancam carne care contine o cantitate foarte mare de colagen pentru a ne repara tesuturile.

Colagen, acid hialuronic si vitamina C

Toata lumea a auzit de colagen si de acid hialuronic, nu?

Aproape toate cremele antirid contin aceste doua elemente.

Totusi, niciunul dintre ele nu este un „elixir al frumusetii” creat de industria cosmetica, ambele fiind compusi naturali produsi de organismul uman, cu un rol fiziologic esential atat la barbati, cat si la femei.

Totusi, pe masura ce inaintam in varsta, din nefericire, productia acestora scade.

Acidul hialuronic este si el o substanta vitala fascinanta care se gaseste in aproape toate celulele organismului uman si este extrem de importanta pentru functiile metabolice si fiziologice de baza.

Are un rol deosebit in mentinerea elasticitatii, hidratarii si fermitatii pielii. La nivelul oaselor si cartilajelor articulare, distribuie si amortizeaza presiunea mecanica care se produce asupra structurii osoase in momentul in care articulatia se misca, mareste rezistenta la uzura, „lubrifiaza” articulatiile si mareste vascozitatea lichidului articular.

Dar vitamina C?

Vitamina C sustine sinteza colagenului, ceea ce contribuie la o stare optima a vaselor de sange, cartilajelor, oaselor, gingiilor, pielii si dintilor.

Cel mai bun mod de administrare este sub forma unui supliment zilnic care, pe langa colagen, sa contina Vitamina C si acid hialuronic, doua elemente cheie care activeaza sinteza colagenului in organism.

La noi gasesti diverse tipuri de colagen, in functie de nevoile tale – sub forma de pulbere, capsule sau lichid. Tu alegi.

Toate se regasesc sub denumirea COLLAGEN-X5.

Imbatranesti frumos!