In functie de nivelul de intensitate a activitatii, in organism sunt disponibile mai multe surse de energie. Putem obtine energie din lipide, din glucide, in doua moduri, si, in sfarsit, din creatina.
Credem ca nu este nimeni din fitness si culturism care sa nu fi apelat la creatina sau macar sa nu fi auzit de ea.
Dar oare stim totul despre aceasta substanta si despre modurile posibile de administrare?
Conteaza daca o iei sau nu?
Cum actioneaza creatina?
Pentru a putea transforma ADP în ATP (ambii fiind compusi cu un rol esential in productia de energie la nivel celular in timpul efortului fizic, de exemplu, la antrenamentele cu greutati), organismul se bazeaza pe fosfocreatina depozitata in muschi.
Cand aceste depozite se epuizeaza in timpul activitatii fizice, energia scade ca urmare a faptului ca ATP nu poate fi resintetizat intr-o cantitate suficienta, ceea ce se repercuteaza asupra performantei la antrenament.
Lucrurile stau cam asa...
Imagineaza-ti ca te plimbi relaxat cu prietenii (sursa primara de energie sunt lipidele).
Apoi, dintr-o data, iti dai seama ca este posibil sa fi uitat aragazul electric aprins. Te intorci panicat spre casa, marind ritmul (in acest moment, organismul tau incepe sa utilizeze glucidele ca sursa primara de energie).
Glucidele încep sa fie descompuse in prezenta oxigenului, generand foarte multa energie.
In timp ce te grabesti catre casa, maresti ritmul si ai nevoie de mai multa energie. Ramai fara oxigen si incepi sa gafai. In acest moment, organismul trece pe descompunerea glucidelor, dar, fara oxigen, oboseala se instaleaza foarte rapid.
Aragazul era stins.
Organismul revine incet la consumul de lipide ca sursa de energie. Senzatia e ca nu iti ajunge aerul.
Intrebarea este: in toata graba asta, unde ai folosit creatina ca sursa de energie?
Creatina s-a epuizat atat de repede incat nici nu ti-ai dat seama.
In momentul in care energia scade, creatina o reface foarte rapid, dar nu pentru mult timp.
Doar pentru 7-8 secunde.
Ideea este ca in cazul unor activitati precum halterele, sprintul si wrestlingul pur si simplu nu poti inhala cantitatea de oxigen necesara pentru a genera suficienta energie din glucide.
Aici intra in scena creatina.
Partea extraordinara a creatinei este ca nu necesita oxigen pentru a se descompune, ceea ce inseamna ca nu produce un deficit de oxigen.
Reducerea inflamatiei si sustinerea recuperarii
Pentru a fi eficient, antrenamentul trebuie insotit de o recuperare optima.
Dupa cum stim, creatina imbunatateste performanta si dezvoltarea musculara la nivel celular, dar, in plus, sustine recuperarea intre antrenamente, avand un rol important in reducerea inflamatiei.
Pe baza analizei markerilor inflamatiei, precum creatinkinaza, prostaglandina E2 şi factorul tumoral alfa la alergatori după o cursă de 30 km, cercetatorii au aratat ca administrarea de suplimente de creatina in combinatie cu 15-20 grame de maltodextrina zilnic in cele cinci zile de dinainte de cursa poate ameliora recuperarea.
La grupa de alergatori careia nu i s-a administrat creatina, creatinkinaza a crescut substantial, cu de pană la 4 ori, prostaglandina E2 de 6 ori, iar lactat dehidrogenaza cu 43%.
La grupa de alergatori careia i s-a administrat creatina, nu s-a observat o crestere semnificativa a lactat dehidrogenazei, creatinkinaza a scazut cu 19%, iar prostaglandina E2 cu 61%.
Aceste observatii au condus la concluzia ca administrarea de creatina are ca efect reducerea afectarii celulare cauzate de activitatea fizica si de procesele inflamatorii.
(Santos, R. V. et al. (2004). The effect of creatine supplementation upon inflammatory and muscle soreness markers after a 30km race. Life Sciences, Volume 75(16), p. 1917-1924. )
„Putere” mintala
Suna destul de curios, nu? Este evident ca rezultatele mai bune la antrenament ne sporesc increderea in sine si ne imbunatatesc dispozitia. Totusi, un studiu suficient de serios a aratat ca administrarea de creatina poate imbunatati efectele antidepresivelor (medicamente care amelioreaza dispozitia, actionand asupra asa-numitilor hormoni ai fericirii) in principal prin accelerarea instalarii acestora.
Prin urmare, nu este o coincidenta faptul ca pe piata exista produse care contin antioxidanti, vitamina B complex, minerale si alte substante care au un efect benefic asupra memoriei si care sunt recomandate in special persoanelor care fac un efort intelectual intens in conditii de stres cronic.
Ceea ce este interesant este ca in formula acestor produse se regaseste de foarte multe ori si creatina.
Ce inseamna acest lucru?
Asa cum am aratat, principala functie a creatinei este generarea de energie, promovand dezvoltarea fortei si volumului muscular. Acest lucru se realizeaza prin imbunatatirea asa-numitului ciclu de metilare, un proces biochimic complex care, pe intelesul tuturor, este implicat in mai multe functii esentiale ale organismului, precum detoxifierea, reglarea functiilor sistemului imunitar, generarea de energie, reducerea proceselor inflamatorii etc.
Prin urmare, metilarea este un proces complex, esential pentru starea generala de sanatate si viata individului, iar suplimentele pe baza de creatina pot contribui la imbunatatirea acestuia.
Acum, ca am aflat cat de utila poate fi creatina, nu este deloc surprinzator ca este printre cele mai testate suplimente în ultimii 20 de ani. Specialistii incearca sa gaseasca o formula magica universala, dar este bine sa va informati si sa aflati ce vi se potriveste cel mai bine.
Caracteristicile-cheie ale creatinei de inalta calitate
- este asimilata foarte eficient de organism
- este transportata rapid
- nu necesita o „faza de incarcare”
- reface rapid adenozintrifosfatul
- imbunatateste performanta la antrenament si asigura o pompare optima la antrenamentele de rezistenta
- este ideala si ca supliment pre-antrenament
- este ideala pentru dezvoltarea masei musculare şi fortei
CREA-F7 este un produs revolutionar pe baza de creatina destinat cresterii in volum a celulelor musculare. Datorita combinatiei de elemente avansate, asigura dezvoltarea optima a masei musculare, o pompare musculara eficienta si cresterea in volum a celulelor musculare.
CREA-F7 contine o combinatie de 6 tipuri de creatina, alaturi de GlycoPump® si electroliti esentiali pentru refacerea rapida.
CREA-F7 amplifica sinteza unui compus numit adenozintrifosfat (ATP), principala sursa de energie a organismului. Energia este utilizata de organism pentru contractiile musculare intense, de scurta durata, precum si pentru alte activitati anaerobe.
Exact ceea ce cautai.
In concluzie...
Numai gandeste-te cum ar fi daca am putea folosi creatina tot timpul ca principala sursa de energie!
Am avea energie in permanenţa, aceasta ar fi disponibila rapid si nu am avea niciodata un deficit de oxigen.