AFLA DE CE BETA-ALANINA ESTE SUPLIMENTUL IDEAL PENTRU ANTRENAMENTELE CU GREUTATI

AFLA DE CE BETA-ALANINA ESTE SUPLIMENTUL IDEAL PENTRU ANTRENAMENTELE C

Daca esti in cautarea unui supliment care sa te ajute sa obtii rezultate mai bune la antrenamentele cu greutati, cea mai buna solutie este beta-alanina.

 

Este un supliment sigur si eficient, care ofera beneficii semnificative, imbunatatind performanta, forta si energia.
Nu ai cum sa bati pasul pe loc!
Acest supliment te ajuta sa iti dezvolti masa musculara si sa iti imbunatatesti performanta fizica si, in plus, incetineste instalarea oboselii musculare.

Stii deja despre ce este vorba?
La modul general, beta-alanina apartine categoriei aminoacizilor neesentiali. Totusi, din punctul de vedere al celor care isi doresc rezultate maxime la antrenamentele cu greutati, beta-alanina face parte din grupul aminoacizilor absolut esentiali pentru performante adevarate.
Popularitatea beta-alaninei se datoreaza activitatii sale de precursor al carnozinei, o dipeptida care diminueaza semnificativ oboseala musculara, accelereaza recuperarea si contribuie substantial la marirea rezistentei in timpul activitatilor de intensitate ridicata.

Povestea carnozinei
Principala problema pe care o ridica activitatea musculara intensa este legata de cresterea aciditatii in celulele musculare (H+, ioni de hidrogen), care duce la oboseala musculara.
Pe scurt, activitatea musculara utilizeaza glicogen (rezerve de energie din muschi) = glicogenul produce glucoza = glucoza produce acid lactic = cauza cresterii concentratiei de ioni de hidrogen = mai multi ioni de hidrogen = aciditate musculara mai mare = mai putine posibilitati de producere a energiei (utilizare a glucozei) = oboseala musculara!
Aici intra in scena carnozina - CARNOGEN BETA-ALANINE de la Genius Nutrition.
Carnozina actioneaza ca un tampon, neutralizand aciditatea musculara (H+). Astfel, incetineste instalarea oboselii musculare si accelereaza recuperarea.
Este important de mentionat ca „tintele” carnozinei sunt fibrele musculare de tip 2 (albe) care, dupa cum stim, sunt cele mai importante pentru forta si explozie.
 
Efectele beta-alaninei
Scaderea pH-ului din muschi duce la oboseala, afectand calitatea antrenamentelor intense. Beta-alanina are capacitatea de a intarzia instalarea oboselii si contribuie la reglarea nivelului pH-ului. Deci, daca marim cantitatea de beta-alanina disponibila in organism, nivelul de carnozina din muschi creste, ceea ce este benefic pentru performanta.
Studiile efectuate au aratat ca beta-alanina are un efect maxim in cazul activitatilor de mare intensitate sau al miscarilor scurte, explozive, de exemplu ridicarea de greutati, sprint sau alte activitati care dureaza intre unul si cateva minute.
Campionul la crossfit Mat Fraser vorbeste despre acest lucru intr-unul din ultimele episoade ale podcastului JRE. El spune ca beta-alanina luata inainte de antrenament l-a facut sa se simta ca si cum ar avea un „al treilea plaman”.

Fibrele musculare de tip 2 sunt utilizate in mod special in cadrul antrenamentelor intense si au un potential mai mare de a se dezvolta. Studiile efectuate au aratat ca in urma administrarii de beta-alanina timp de patru saptamani, rezervele de carnozina pot creste cu peste 50%, iar in urma administrarii regulate timp de circa trei luni, chiar cu 80%.
Cresterea cantitatii de carnozina din muschi ajuta organismul sa neutralizeze efectele acidului lactic, ceea ce iti permite sa te antrenezi mai mult si mai bine.
Produsul a fost creat in principal pentru a prelungi si a imbunatati antrenamentele intense. Deoarece acestea implica un nivel ridicat de efort, administrarea acestui aminoacid permite reducerea durerilor musculare in timpul antrenamentului sau dupa aceea, precum si intre seriile de exercitii.
Sportivii care se antreneaza la un nivel foarte ridicat ar trebui sa ia beta-alanina, un supliment foarte important mai ales pentru culturisti si halterofili.
Desigur, beta-alanina este utila si in cadrul altor sporturi care implica un nivel ridicat de forta si de rezistenta, precum artele martiale, inotul, canotajul etc. Avand in vedere ca prezenta carnozinei in organism depinde in mod direct de beta-alanina, prin administrarea acesteia din urma iti ajuti corpul sa atinga o stare optima.

Alte beneficii ale beta-alaninei
BETA-ALANINA are un puternic efect antioxidant. Incetineste degradarea proteinelor asociata cu procesul de imbatranire, indeparteaza calciul din vasele de sange si regenereaza tesutul conjunctiv. Toate aceste argumente ar trebui sa fie suficiente pentru a include beta-alanina in lista ta suplimente.
Exista date care arata ca beta-alanina are un efect pozitiv asupra productiei de NO, deci, pe langa o pompare mai buna la antrenament, poate contribui la sanatatea sistemului cardiovascular.
De asemenea, beta-alanina are proprietati antioxidante (neutralizarea radicalilor liberi), contribuie la mentinerea masei musculare la persoanele mai in varsta si este implicata in cresterea eficientei raspunsului imun.
 
Te antrenezi mai mult si mai bine
Un studiu a pus in evidenta faptul ca in urma administrarii de suplimente de beta-alanina timp de patru saptamani, rezistenta musculara a crescut substantial in timpul antrenamentelor de forta. De asemenea, administrarea de suplimente de beta-alanina poate avea ca efect intarzierea instalarii oboselii neuromusculare.
In plus, un alt potential efect al beta-alaninei este legat de dezvoltarea masei musculare. Cantitatea zilnica recomandata pentru cresterea nivelului de carnozina si imbunatatirea substantiala a performantei este 3,2-6,4 g. Iti recomandam sa respecti doza indicata si/sau sa consulti un medic nutritionist.
 
Taurina si beta-alanina
O problema ce revine des in discutie atunci cand este vorba de combinarea suplimentelor este cea legata de TAURINA SI BETA-ALANINA.
Multi considera ca acesti doi aminoacizi concureaza pentru utilizarea sistemelor de transport (muschi, absorbtie etc.), precum si ca administrarea unei doze mai ridicate de beta-alanina duce la reducerea cantitatii de taurina din organism.
Este adevarat, exista studii pe aceste teme, dar conform celor mai recente, lucrurile stau exact invers.
Iti recomandam sa iei TAURINA + BETA-ALANINA in combinatie, fara nicio grija. Avand in vedere ca taurina este predominanta in fibrele musculare de tip 1, iar beta-alanina in fibrele musculare de tip 2, se pot obtine chiar efecte sinergice.
De asemenea, exista recomandari de administrare ciclica a beta-alaninei (daca o iei singura): 6-9 saptamani de administrare, 3-4 saptamani de pauza (in aceasta perioada se recomanda administrarea de suplimente de taurina).

Cat dureaza efectul beta-alaninei
Este important de retinut ca „depozitele” de carnozina din muschi nu scad foarte rapid. Se considera ca nivelul carnozinei scade cu aproximativ 2% intr-un interval de doua saptamani, deci se mentine suficient.

Cele mai frecvente efecte secundare
Parestezia (senzatia de furnicaturi) care apare imediat dupa administrarea de beta-alanina este cauzata de stimularea nervilor periferici. Totusi, aceasta nu este periculoasa, deoarece beta-alanina are si proprietati neuroprotectoare (antioxidant).
Stim un tip care era sa lesine de ras din cauza furnicaturilor in testicule. Dar este doar un caz izolat.
In general, senzatia de furnicaturi apare doar la nivelul fetei. Dar, pentru multi, acesta este semn care anunta ca halterofilul din ei iese la lumina.
Desigur, sunt si persoane care nu experimenteaza acest tip de reactii la beta-alanina, ceea ce nu inseamna ca suplimentul nu functioneaza.
Senzatia de arsura poate fi ameliorata prin adaosul de carbohidrati (dextroza rafinata, maltodextrina).

Dozaj
In general, in primele 5-7 zile, se recomanda administrarea a 6-10 g de beta-alanina, fractionat in 2-3 prize, de preferat inainte si dupa antrenament. Dupa perioada de „incarcare” initiala, se vor administra 3-5 g, fractionat in 2 prize, inainte si dupa antrenament.
Dureaza cam doua saptamani pana cand te vei bucura cu adevarat de efectul beta-alaninei. Ai rabdare, pentru ca va merita.

AICI gasesti o lista cu produsele Genius Nutrition care contin beta-alanina.

In concluzie…
Zero complicatii, zero probleme cu stomacul. Si dispare si senzatia aia mizerabila dupa antrenament.
Foarte simplu. Amesteci cu apa si, in 5-10 minute, simti furnicaturi pe piele si esti gata sa tragi de fiare. O sa-ti placa mai ales ca se simte ca un preworkout.
Daca simti ca ar merge un plus de energie, bea un espresso sau o cafea sau ia o pastila cu cafeina si esti gata sa te apuci de treaba.