Alimente cu profil de aminoacizi

ALIMENTELE DUPA PROFILUL DE AMINOACIZI

Aminoacizii sunt cunoscuti ca fiind unitatile de baza ale proteinelor si aceasta reputatie este bine meritata. Proteinele fiind compuse din aminoacizi, rolul aminoacizilor din proteine este in mod clar important pentru consolidarea sanatatii noastre si constructia masei musculare. Aici veti gasi informatii despre sursele alimentare recomandate pentru diferite tipuri de aminoacizi.

Alimentele din plante si animale contin substante nutritive diferite, cum ar fi proteine, dar ele difera din punctul de vedere al tipului si al proportiei de nutrienti pe care le contin. Proteinele care contin si cei 9 aminoacizi esentiali se mai numesc proteine complete.

Pentru adulti, calitatea proteinelor este asigurata prin folosirea unei varietati de alimente, iar aceasta variatie face mai dificila determinarea celei mai bune combinatii de aminoacizi. Abordarea generala a nutritionistilor este sa se opteze pentru alimente bogate in proteine si sa se utilizeze o fuziune de aminoacizi ca tipar pentru calitatea proteinelor. Cel mai des selectate alimente in acest context sunt ouale de gaina si laptele de vaca. Utilizand ouale ca tipar pentru cea mai cautata combinatie de aminoacizi si ca suplimente fiind proteina din zer.

In primul rand, este important sa ne reamintim ca toate alimentele ce contin proteine au in compozitie si aminoacizi, deoarece aminoacizii sunt elementele de baza pentru producerea de proteine. Din acest motiv, puteti conta in general pe alimente bogate in proteine pentru a obtine cantitati mari de aminoacizi. Aceasta regula se aplica evident pentru toate alimentele cele mai sanatoase, care sunt considerate surse de proteine bune, foarte bune sau cele mai bune.

Lista alimentelor cu cei mai importanati aminoacizi pentru sanatate se impart in patru categorii: (1) aminoacizi cu catena ramificata, (2) aminoacizi ce contin sulf, (3) aminoacizi aromatici si (4) alti aminoacizi esentiali.

Aminoacizii cu catena ramificata (izoleucina, leucina si valina) se gasesc cel mai frecvent in peste, oua si produse lactate, alge marine si soia. Aminoacizii ce contin sulf (SAA) includ legumele cu bulbi, cum ar fi usturoiul, ceapa si prazul, precum si legumele crucifere precum broccoli si varza de Bruxelles. In privinta aminoacizilor aromatici, puteti obtine zilnic aproximativ 50% triptofan dintr-o portie de fasole sau seminte, si aproximativ 30% din portia totala de cereale; apoi, aproximativ 15 - 25% din portiile de legume.

/* Stamped - Custom Code General */