OMEGA 3: SE VEDE LA SALA VREUN EFECT AL ULEIULUI DE PESTE?

OMEGA 3: SE VEDE LA SALA VREUN EFECT AL ULEIULUI DE PESTE?

„Eu sunt alfa si omega… inceputul si sfarsitul…”

Toti care merg la sala si sunt „la inceput de cariera” ne intreaba ce trebuie sa manance, ce sa faca pentru un raport corect proteine-carbohidrati...

Totusi, putini inteleg foarte bine importanta acizilor grasi esentiali si ceea ce reprezinta acestia.

Carbohidratii sunt importanti datorita glicogenului – da, chestiile alea… dextroza, insulina, indice glicemic… ah, si ar mai fi aminoacizi, proteine, vitamine, minerale… dar grasimi?

Eterna dilema a oricarui incepator: De ce as avea nevoie de grasimi?

De fiecare data cand vine vorba despre grasimi, ne gandim imediat la obezitate, colesterol etc., dar lucrurile nu stau chiar asa…

De ce avem nevoie de grasimi?

Pentru cei care nu stiu prea multe despre importanta grasimilor, haideti sa vedem ce roluri indeplinesc.

 ✔ ENERGIE (rezerve de energie – CETOGENEZA, CETOZA – in cazul infometarii, organismul foloseste o sursa alternativa de energie prin crearea de corpi cetonici din grasime)

 ✔ CONSTRUCTIE – fosfolipidele fac parte din membrana celulara; colesterolul apartine steroizilor (derivati ai grasimilor) si participa si el la constructia membranei celulare.

 ✔ ECHILIBRU HORMONAL – hormoni (structuri steroidice) – pentru mentinerea echilibrului hormonal este necesar un aport corespunzator de grasimi.

 ✔ TRANSPORT – vitaminele liposolubile (A, D, E, K) ajung in organism prin intermediul alimentelor care contin grasimi. Absorbtia, metabolismul si depozitarea acestor vitamine au, de asemenea, legatura cu metabolismul si grasimile din organism.

 ✔ ALTELE: CONTRIBUIE LA RECUPERARE DUPA ANTRENAMENTELE INTENSE, FORTIFICA IMUNITATEA, AU EFECTE BENEFICE ASUPRA VEDERII SI SANATATII VASCULARE (si in combaterea bolilor)...

Inainte, cei mai buni acizi grasi Omega-3 se gaseau in carne si in oua, surse naturale si traditionale, provenind de la animale care traiau si erau hranite natural.

Apoi totul s-a schimbat...

Din pacate, acum capsulele de ulei de peste sunt cea mai sigura sursa de Omega-3, cu continut standardizat de DHA si EPA, deoarece cresterea animalelor in mod industrial a dus la scaderea continutului de Omega-3. Astfel, administrarea de suplimente este singura solutie.

 De ce ulei de peste?

Majoritatea oamenilor nu obisnuiesc sau nu au conditiile necesare pentru a consuma peste oceanic de 2-3 ori pe saptamana (somon, hering, macrou, ton, sardina, ansoa, cod etc.), astfel ca suplimentele de ulei de peste sunt esentiale.

Trebuie spus ca suplimentele de Omega-3 contin circa 1000 mg de ulei de peste concentrat, purificat, cu continut standardizat de EPA si DHA.

Inainte de a intra in detalii cu privire la suplimentele de ulei de peste si la importanta acestora, sa ne oprim putin asupra catorva aspecte fundamentale privind substantele active si, in primul rand, acizii grasi Omega-3.

Din punct de vedere nutritional, pentru organism sunt importanti acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). Acestia sunt toti acizi grasi esentiali polinesaturati.

Prin urmare, nu pot fi produsi de organism. Pot fi preluati doar din alimente.

Anumite persoane care prefera stilul de viata vegan folosesc ulei de in presat la rece care are calitati certe, dar…

In uleiul de in presat la rece predomina ALA, ceea ce, desigur, nu este un lucru rau, deoarece, in organism, enzima d6-desaturaza creeaza forme active de Omega-3 din ALA (acidul alfa-linolenic).

Totusi, mamiferele nu pot sintetiza independent acizii grasi Omega-3. De asemenea, au o capacitate limitata (cantitatea de enzima disponibila) de a produce acizii grasi Omega-3 EPA si DHA din ALA.

Astfel, aportul de EPA si DHA este foarte important (deoarece organismul nu este foarte eficient in „prelucrarea ALA”).

Acesta este principalul motiv pentru care ULEIUL DE PESTE ESTE CEA MAI BUNA SURSA DE FORME ACTIVE DE OMEGA-3 (adica de EPA si DHA).

Genius Nutrition® Omega 3 este un ulei de peste obtinut din peste de mare adancime din zonele nordice. Este un supliment alimentar natural cu o concentratie ridicata de acizi grasi Omega-3 care fac obiectul unui numar mare de studii clinice (EPA si DHA) si care iti ajuta corpul sa functioneze ca o masina de inalta performanta.

Uleiul de peste Genius Nutrition® Omega 3 contine cantitati ridicate de DHA si EPA.

Datorita formulei noastre unice, care nu provoaca eructatii, cu o singura capsula pe zi, ai la dispozitie 3000 mg de ulei de peste concentrat (540 mg EPA si 360 mg DHA).

In plus, uleiul de peste contine si alti acizi grasi nesaturati benefici, precum GLA (acid gama-linoleic) despre care vom discuta cu alta ocazie.

 Uleiul de peste are vreun efect?

Unii nu se dau in vant dupa suplimente, dar au citit ca este benefic sa ia cu regularitate o anumita doza de ulei de peste.

Asa ca se iau dupa moda si isi cumpara ceva de mare calitate.

Ar trebui sa observi anumite schimbari sau diferente?

DA!

Poti incepe sa ai trasaturi neomenesti.

Glumim!

Sa vedem...

     1. Marirea masei musculare

Conform cercetarilor efectuate de Universitatea din Washington, acizii grasi Omega-3 stimuleaza sinteza proteinelor si ajuta la dezvoltarea musculara si la recuperare. Mai exact, acizii grasi Omega-3 directioneaza insulina si aminoacizii pentru a actiona direct pentru cresterea masei musculare.

      2. Reducerea tesutului adipos

Daca ti-ai propus sa slabesti, avem vesti bune pentru tine! Cercetarile publicate in Journal of the International Society of Sports Nutrition arata ca acizii grasi Omega-3 contribuie la arderea grasimii care este folosita ca sursa de energie pentru efortul fizic. De asemenea, uleiul de peste te ajuta sa previi excesul caloric asociat cu gustarile nesanatoase, avand astfel o contributie indirecta in lupta cu kilogramele in plus.

      3. Rezistenta mai mare

    Acizii grasi Omega-3 reduc pulsul si micsoreaza cantitatea de oxigen pe care organismul o consuma in timpul efortului fizic in fiecare moment, ceea ce inseamna ca ai nevoie de mai putina energie in timpul antrenamentelor intense.

          4. Reducerea inflamatiei si accelerarea recuperarii dupa antrenament

    Acizii grasi Omega-3 reduc productia de molecule asociate inflamatiei, de exemplu, eicosanoidele si citokinele.

    Avand in vedere ca activitatea fizica in sine are un efect antiinflamator, consumand acizi grasi Omega-3 vei combate si mai bine inflamatia musculara si durerea.

    De asemenea, deoarece previn inflamatia, acizii grasi Omega-3 accelereaza recuperarea dupa antrenament. In plus, datorita efectului antiinflamator combat pierderea temporara a fortei si a mobilitatii dupa activitati fizice.

    La acestea se adauga:

    • imbunatatirea circulatiei si reducerea tensiunii arteriale
    • beneficii importante in cazul aritmiei cardiace si bolii coronariene
    • fortificarea sistemului imunitar
    • accelerarea metabolismului grasimilor
    • scaderea colesterolului, trigliceridelor si zaharului din sange
    • imbunatatirea fluxului sanguin in muschi si a arderii grasimii la nivel celular
    • imbunatatirea aspectului si sanatatii pielii, parului si unghiilor

    Sa mai lamurim ceva.

    Nu conteaza uleiul de peste pe care il iei (desi, uneori, si acesta este un aspect important), ci, mai degraba, cantitatea de Omega-3.

    Trebuie sa tii cont de acest lucru, deoarece concentratia de omega-3 din capsulele de ulei de peste variaza. In general, uleiul de peste mai ieftin contine o cantitate mai mica de Omega-3 per capsula.

    Deci, asigura-te ca ai un aport corespunzator de Omega-3 si nu te multumi sa numeri capsulele.

    De asemenea, poti incerca produsul nostru Omega-3T care are in spate 8000 de studii si este o forma de triglicerida unica pe piata.

    Spor la antrenament!