BOALA SI ANTRENAMENTUL NU SUNT CEA MAI REUSITA COMBINATIE

BOALA SI ANTRENAMENTUL NU SUNT CEA MAI REUSITA COMBINATIE

Cand faci fitness, mai sunt si alte lucruri de care trebuie sa te feresti in afara de accidentari.

Mai ales cand vremea se raceste, corpul este mult mai sensibil imediat dupa antrenament, in asa-numita faza de cool down.

Asa ca atunci cand te imbolnavesti, ai un singur lucru in cap: sa iau sau nu o pauza?

Stim ca experientele personale difera, la fel si recomandarile, asa ca, dupa ce citesti, te rugam sa ne spui care este parerea ta.

De ce sa nu te antrenezi cand esti bolnav?

Da, suntem impotriva ridicarii de greutati si a antrenamentelor intense cand te doare in gat sau cand esti bolnav.

In urma cercetarilor efectuate, Laskowski, Mayo Clinic (2014), ofera urmatoarele recomandari: 

  • Redu intensitatea antrenamentului, daca esti bolnav. 
  • Micsoreaza durata exercitiilor, daca esti bolnav. 
  • Evita activitatea fizica, daca ai febra si/sau simptome respiratorii. 

 

Un argument „impotriva activitatii fizice” este ca atunci cand esti racit, organismul este intr-o stare de alarma.

Vorbim despre accelerarea metabolismului, cresterea proceselor catabolice si marirea temperaturii corpului ca raspuns imun nespecific prin care organismul incearca se creeze un mediu nefavorabil care sa impiedice infectia sa progreseze.

Toate aceste procese consuma mult mai multa energie decat in starea normala, de sanatate, ceea ce implica solicitarea sistemului cardiovascular. Sa nu uitam ca sistemul cardiovascular furnizeaza oxigen si nutrienti, in general, tesuturilor si organelor.

Daca vorbim despre o persoana cu o stare excelenta de sanatate, cu o imunitate puternica si care nu sufera de boli cronice, boala trece fara probleme semnificative; totusi, lucrurile nu stau intotdeauna chiar asa.

Un numar mare de virusuri responsabile de gripe si raceli au un anumit potential cardiotrop, ceea ce inseamna ca „ataca” muschiul inimii intr-o masura mai mare sau mai mica.

Sa luam, de exemplu, celebrele virusuri Coxsackie de care a auzit toata lumea.

In cazul infectarii cu acestea, majoritatea persoanelor dezvolta o forma usoara de miocardita, in cele mai multe cazuri, asimptomatica. In situatii extreme insa, aceasta poate pune in pericol viata.

Sa explicam putin:

Sa zicem ca esti in situatia de mai sus – inima trebuie sa mareasca numarul de batai pe minut si sa pompeze mai puternic. Ca urmare, functioneaza la capacitate maxima si intra in „zona rosie de pe turometru”.

Ai gripa sau ceva care seamana cu gripa.

Daca peste toate astea mai pui si un antrenament intens la sala, de exemplu, 120-130 kg la banca la un puls de 120-130 sau peste, cu pauze de 30 de secunde - un minut sau 30 de minute de cardio sau chiar mai putin, inima poate ceda intr-o secunda!

Si nimeni nu va sti niciodata ce ai patit.

Ca sa nu te sperii si sa nu dramatizam prea mult, sunt de acord ca riscul sa se intample chiar asa este relativ mic, dar nu exclus.

Mai tii minte cazurile de care ai citit in presa? 

Un fotbalist tanar, sanatos, in forma, fara boli cronice, suferind de o raceala usoara sau avand un pic de temperatura a cazut pe teren si a murit, spre uimirea colegilor din echipa.

Medicul clubului nu a observat nimic suspect inainte (miocardita usoara nu se manifesta practic aproape deloc, cu exceptia unor simptome extrem de slabe: senzatie de greata, palpitatii).

Cum poate fi doborat un sportiv de o raceala?

Exista in continuare sportivi care ies din sala cu hainele ude de transpiratie si se duc asa acasa. Daca ai noroc, scapi de cateva ori fara sa patesti nimic.

Dar, fiecare dintre noi are propriile „hibe”; de exemplu, nu dormim destul, avem mese neregulate, suntem obositi, stresati, fumam etc.

Daca ai sti cat conteaza momentul acela in care organismul este mai slabit, ai intelege mai usor ca situatiile banale, precum cea de mai sus, pot avea consecinte serioase asupra organismului, iar virusurile cu care in mod normal traim, preiau controlul.

Poate fi o simpla durere de gat, dar este deranjanta.

Apoi, de la ea, poate aparea alta problema, iar inflamatia poate cuprinde in totalitate caile respiratorii. Din nou, se poate intampla sau nu, dar cine iti garanteaza ca esti ferit?

Totul depinde de capacitatea de aparare a organismului.

O chestie mai dureroasa este o infectie urinara si, chiar mai des, inflamatia prostatei. Racirea brusca a corpului, purtarea de haine ude de transpiratie dupa antrenament sau chiar faptul ca nu te schimbi atunci cand transpiri, mai ales la trecerea dintre iarna si primavara poate favoriza imbolnavirile.

Stai putin! Activitatea fizica nu stimuleaza imunitatea?

Deci, activitatea fizica fortifica sistemul imunitar. Dar, „fereastra imunologica” defineste o perioada in care imunitatea este redusa, ceea ce duce la cresterea riscului de imbolnavire.

Conform statisticilor, in functie de intensitatea antrenamentului, apare o scadere a imunitatii care se intinde pe un interval de 3 - 72 de ore. Riscul de imbolnavire creste daca sportivul se antreneaza excesiv, deoarece raspunsul imunitar se reduce substantial.

Ca intotdeauna, preventia este cea mai importanta! 

Astfel, mai bine pierzi cateva minute dupa antrenament sa te schimbi si sa iti revii decat sa te grabesti acasa si sa te imbolnavesti.

In al doilea rand, ia suplimente pentru imunitate care sa te ajute la ameliorarea rapida a simptomelor.

E mai simplu decat sa zaci terminat zile la rand, asteptand sa iti aduca cineva o supa calda, chinuit de oboseala, usturimea din gat, nasul care iti curge si muschii care te dor.

IMUNO-X5 de la Genius Nutrition® este un supliment alimentar natural, sub forma de pulbere, care iti fortifica imunitatea si contine antioxidanti.

Pe scurt, il poti lua ca masura preventiva, astfel incat sistemul tau imunitar sa se apere cat mai bine in cazul contactului cu un virus.

In concluzie...

Simptome moderate DEASUPRA gatului (durere in gat, stranut, tuse) OK, daca te simti bine.

Simptome SUB gat (febra, dureri musculare, piept congestionat). Asteapta pana cand simptomele dispar.

Simptome severe DEASUPRA gatului (stranut, durere in gat, tuse) *Asteapta 3-4 zile DUPA disparitia simptomelor.

Simptome SUB gat (febra, dureri musculare, piept congestionat) *Fa pauza 2-4 saptamani DUPA disparitia simptomelor.

Dar poti sa alergi cand esti bolnav?

Atunci cand alergi se secreta endorfine, hormonii fericirii si sanatatii, deci nu e rau sa alergi putin. Dar, asa cum am mai spus, este valabil numai daca ai un mic guturai sau te ustura putin in gat.

Greutatile sunt alta poveste... Stai deoparte si citeste o carte buna sau uita-te la un film.

/* Stamped - Custom Code General */