DE LA REZOLUTII LA REZULTATE: CUM SA-TI MENTII DETERMINAREA SI SA EVITI CAPCANELE COMUNE!

DE LA REZOLUTII LA REZULTATE: CUM SA-TI MENTII DETERMINAREA SI SA EVIT

Exista o promisiune clasica pe care multi oameni o fac pana la venirea Anului Nou: "Voi incepe dieta de luni." Cu toate ca stabilirea rezolutiilor de Anul Nou este simpla, punerea lor in practica cere pregatire si planificare.

Se apropie iar vremea acelui moment din an cand oamenii isi stabilesc Rezolutii de Anul Nou, iar multe dintre acestea vizeaza sanatatea. Printre cele mai populare se numara pierderea in greutate, adoptarea unui stil de alimentatie mai sanatos, activitatea fizica si renuntarea la fumat. Desi pierderea in greutate este obiectivul principal, este si cel mai dificil de atins. 
Afla mai multe despre: Arzatoare de grasimi


Un plan de sanatate eficient ar trebuii sa cuprinda:

  • Destinatia catre care tanjesti
  • Motivatia care sta in spatele acestei destinatii
  • Provocarile pe care le poti intampina
  • Strategiile pe care le vei folosi pentru a depasi aceste provocari

Pierderea in greutate presupune modificarea rutinei zilnice. Fie ca te ocupi de gatitul unor mese mai sanatoase acasa sau mergi la sala, este esential sa ai un plan bine stabilit. Aloca timp pentru planificarea meselor, gatit, exercitii acasa sau participarea la clase de fitness. Nu exista o solutie magica pentru a mentine o rezolutie. Cheia catre succes este sa dezvolti un plan de sanatate bine structurat.

Pentru a reusi, ai nevoie de motivatie. Daca iti stabilesti obiective legate de pierderea in greutate doar pentru ca simti ca "ar trebui", este posibil sa nu ai determinarea necesara pentru a duce lucrurile pana la capat. Gandeste-te la motivele pentru care vrei sa slabesti. Poate vrei sa ai mai multa energie pentru a te juca cu copiii sau sa fii in forma optima pentru urmatoarea ta aventura in drumetii. Gaseste acea motivatie care te va sustine.

Implicarea altora in rezolutia ta poate fi benefica pentru mentinerea acesteia. Un partener care sa te sustina in decizia de a renunta la bauturile carbogazoase va face mai greu sa cedezi pentru "doar un suc". De asemenea, gasirea unui partener pentru sala poate creste frecventa ta la clasele de fitness. Chiar daca uneori ai vrea sa stai mai mult in pat, nu vei vrea sa-l lasi singur pe partener la sala. Cauta pe cineva care impartaseste aceleasi obiective si lucrati impreuna pentru a le atinge.

In unele situatii, un mic pas gresit, cum ar fi sarirea unei zile de antrenament sau gustarea unui fursec la serviciu, poate deruta intreaga rezolutie. Dar asta nu trebuie sa te opreasca. Toata lumea face greseli, iar schimbarea stilului de viata este un proces dificil. Concentreaza-te pe a reveni pe drumul cel bun in ziua urmatoare in loc sa fii prea dur cu tine sau sa renunti complet.

Stabileste un obiectiv de pierdere in greutate care sa se potriveasca pentru tine: un numar specific si masurabil de kilograme. Asigura-te ca acest obiectiv este realizabil si ca dorinta ta de a slabi este cu adevarat motivata si relevanta pentru tine. Totodata, stabileste un termen-limita pentru atingerea obiectivului final pentru a-ti mentine determinarea.

 

Pe langa obiectivul tau de pierdere in greutate, ar trebui sa iti fixezi si un obiectiv referitor la modalitatea in care intentionezi sa slabesti. Fie ca este vorba despre adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sanatoase, exercitii fizice sau o combinatie intre ele, stabilirea unui obiectiv clar te va ajuta sa fii consecvent in actiunile tale.

Stabilirea unor obiective nerealiste poate duce la dezamagiri si esecuri, iar aceasta nu este o abordare sanatoasa. Consulta un specialist pentru a-ti stabili un obiectiv realist de pierdere in greutate pe saptamana, cum ar fi doua kilograme. Acestia te pot indruma si iti pot oferi sfaturi pentru a-ti atinge aceste obiective realiste.


Pentru a-ti mentine rezolutiile de Anul Nou, iata cateva sfaturi nutritionale:

  • Monitorizeaza alimentatia cu ajutorul unei aplicatii sau a unui jurnal pentru a fi responsabil
  • Identifica motivele care te determina sa mananci (stres, anxietate, tristete, folosirea alimentelor drept recompensa cand esti fericit etc.) si gaseste alte activitati alternative. Iesi la o plimbare sau suna un prieten si recompenseaza-te pentru a face o alta alegere (fara a folosi alimentele ca recompensa)
  • Limiteaza consumul de zahar adaugat (fursecuri, jeleuri, prajituri etc., nu zaharul natural din fructe)
  • Renunta la bauturile precum alcoolul si sucul si bea apa cu BCAA/EAA (aminoacizi) pentru o recuperare mai buna si pentru a reduce pofta de dulce
  • Include proteine slabe (peste, curcan, pui, ton,  nuci, fasole, izolat proteic din zer etc.)
  • Alege carbohidrati cu un indice glicemic scazut: (cereale integrale, fructe de padure etc)
  • Indicele glicemic este o masura a modului in care carbohidratii afecteaza nivelurile de glucoza din sange, evaluandu-i pe o scara de la 0 la 100. Alimentele cu un indice glicemic mai ridicat sunt cele care determina o crestere rapida a glucozei dupa consum, influentand semnificativ nivelul zaharului din sange.
  • Alegerea carbohidratilor cu un indice glicemic mai scazut, care determina fluctuatii mai reduse in nivelurile de glucoza si insulina, este un secret pentru mentinerea unei stari optime de sanatate pe termen lung. De asemenea, indicele glicemic joaca un rol important in eforturile de pierdere in greutate.
  • Consuma mai multe fibre pentru a te simti satul: (ovaz , naut, linte, mere etc)
  • Fibrele sunt extrem de benefice in procesul de pierdere in greutate, deoarece ofera senzatia de satietate, stabilizeaza nivelurile de glucoza din sange prin absorbtia treptata a zaharului, contribuie la reducerea colesterolului, echilibreaza hormonii si promoveaza sanatatea intestinelor prin mentinerea acestora curate.
  • Adauga in dieta cantitati moderate de grasimi sanatoase: ( avocado, ulei de masline extra virgin, somon, unt de migdale sau arahide).

 Afla mai multe despre: Alimente sanatoase

Grasimile sunt esentiale pentru formarea acizilor biliari si a hormonilor  precum testosteronul si progesteronul. Ele joaca un rol crucial in fertilitate si pot influenta nivelul de colesterol. Pe langa aceste aspecte, grasimile ofera o protectie vitala pentru organele interne si, nu in ultimul rand, grasimile de depozit servesc drept sursa de energie.


Pentru a-ti atinge obiectivele legate de exercitii fizice si a integra aceste activitati in stilul tau de viata, iata cateva sugestii:

  • Incepe cu exercitii fizice de impact redus, precum mersul pe jos sau inotul
  • Alege activitati care iti plac, fie ca este vorba de alergat in aer liber sau participarea la o clasa de exercitii
  • Implica-ti prietenii sau familia pentru a te ajuta sa ramai motivat
  • Adauga in rutina ta antrenamente de forta de cel putin doua ori pe saptamana
  • Tine un jurnal al activitatilor fizice pentru a-ti monitoriza progresul catre obiectivele tale

Concluzie:

Este esential sa ne concentram pe obiective realiste, sa ne motivam constant si sa ne amintim ca fiecare pas mic catre schimbare conteaza, chiar si in cazul in care intampinam provocari pe parcursul anului. Esential este sa fim blanzi cu noi insine si sa celebram fiecare reusita, indiferent cat de mica, pe drumul spre atingerea obiectivelor noastre.